Sant Valentí, o l’Art d’estimar !


Sant Valentí, o l’Art d’estimar !

Sant Valentí, o l’Art d’estimar !
Foto cedida por Seis H: http://www.fabrica-bolleria-seish.com

Avui és Sant Valentí, i a tot arreu, com passa durant el temps del Nadal, ens trobem submergits amb tot tipus d’anuncis i reclams que ens diuen que cal mostrar i demostrar el nostre amor amb un seguit de diversos complements. Que si un tortell, unes pastes, una joia, un vestit, quelcom de roba interior, potser alguna cosa tecnològica …

És evident que no tinc res en contra de totes aquestes peces ni de comprar quelcom per la persona estimada. No, no és això, més aviat al contrari. Està molt bé mostrar la nostra estimació de manera pràctica amb algun objecte que pugui endolcir el dia de l’estimat/da.

D’allò que els vull parlar avui és de l’Art d’estimar! Caldria reservar l’estimar a algunes dates senyalades en les quals “toca” estimar? Hi hauria així un temps per cada cosa on cal fer allò que cal ?

Jo crec que NO ! i els vull parlar de l’estimar en el sentit més ampli que li puc donar. Estimar: tenir estima a algú o a quelcom. Això amplia molt, casi fins a l’infinit, el camp de la nostra capacitat d’estimar. És ben cert que hi han diversos tipus o gradacions d’estima: l’estima (l’amor) per els pares, fills, germans, familiars; també per els amics, companys de joc, de hobbies, de feina; per la parella; etc., etc.

Caldria potser aquí fer una petita explicació de quelcom molt difícil: que és, que entenem per Amor, per Estimar?

Intentant respondre a aquesta pregunta, de manera amplia i senzilla, diria que estimar, sentir Amor, és sentir-se atret per alguna, o totes, les característiques del ser o objecte estimat. Allò que el fa, als nostres ulls, únic o almenys sensiblement diferent als altres: digne de ser estimat. Les virtuts o característiques que ens porten a sentir una atracció, ganes d’estar amb… , a sentir-nos bé en companyia del ser estimat. Això és la força d’atracció, la força d’unió. Podríem dir doncs que TOT allò que ens empeny a estar units és força d’amor.

Podem així estimar casi la totalitat d’allò que ens envolta si som capaços de veure aquestes virtuts o característiques.

Però això, no ens diu encara quin és aquest Art d’estimar del que parlava en l’encapçalament. Què cal fer per anar desenvolupant aquest art? Què ens cal cultivar?

Un parèntesi: si vols compartir pa amb algú que té gana, què et cal? Doncs és evident: tenir pa! Ja que si no en tens, que podràs compartir? Un pa virtual, les ganes, la promesa d’un futur?

Com en aquest cas del pa, si vols compartir Estima, Amor amb algú, cal, és indispensable que Tu tinguis Amor, estima!

Ja que sinó, què compartiràs? amor virtual, una idea, una projecció?

I que és tenir Amor, estima, sinó autoestima, estimació per a un mateix, sentir-se digne de ser estimat, d’estimar-se! Tenir, sentir Amor per un mateix no significa ser egocèntric, ni idolatrar-se, ni pensar que un és el centre de l’univers i que els demés estan al nostre servei.

És senzillament No maltractar-se, no fer-se mal, en cap camp: ni física, ni emocional, ni mental ni espiritualment. Ja que, quantes vegades ens diem “coses” tan poc amoroses i mancades d’estima com : no puc, soc ruc, soc un inútil, he fracassat, etc. etc. (son només algunes de les negativitats possibles) de manera automàtica i inconscient.

I si no és fer-se el mal, és doncs fer-se el bé! Fer aquelles coses que fan bé al nostre esser intern que et duen a sentir te cada dia més en ordre, en pau, millor amb tu i el teu entorn.

Podem dir així que l’Art d’estimar és aprendre a ser cada cop més amorós amb tu mateix, menys dur, més tolerant amb les mancances, més gentil, més pacient, menys exigent sense caure en la negligència, disciplinat en el dia a dia, buscant la superació de les pròpies limitacions sense caure ni en la crítica destructiva ni en el càstig.

I aquesta és una pràctica, una disciplina que es pot aprendre, casi diria que s’ha d’aprendre! Una pràctica, un aprenentatge que, com totes, requereix d’una ensenyança, d’un “professor”, d’algú que ens estimuli a anar més enllà  ja que sols, normalment caiem en l’autocomplaença i en el “ja ho faré demà”.

Els invito a practicar aquest art subtil i anar dia a dia sent cada cop més Amorosos, a estimar, a estimar-se TOTS els dies de l’any.

Fes de cada dia un Sant Valentí !

Anuncios

Acerca de Miquel Bru

Me dedico al bienestar integral de la persona tanto en el entorno empresarial como a particulares. Coach y formador, Creador y Terapeuta del método: "Acompañamiento Personal" ©. Creador y conductor de diferentes seminarios de Crecimiento Personal desde hace años: “En busca del Maestro Interno”, “Superando la Muerte”, “El botiquín Interno de la Salud”, “Psico-Bio-Generadores: Chakras”. Creador del "Sistema Y'Un" ©, profesor de Zen desde 1986 en la línea Dürckheim (temáticos de Zazen), Hipnoterapeuta, Trainer en Control Mental y técnicas de relajación-meditación (temáticos de meditación) además de maestro de Reiki. Desde 2004 hasta 2013 Gerente del Centro Mosaic en el Principado de Andorra, el cual está dirigido al crecimiento holístico de la persona. Dirijo desde 2009 Mosaic Empresa, dedicada al trabajo de superación y crecimiento a todos los niveles (empresarial, humano, consecución de objetivos, rentabilidad, etc.) tanto de los responsables como de la empresa en sí. Realizo conferencias, seminarios y cursos en diferentes lugares.
Esta entrada fue publicada en Articles en Català, Creixement Personal, Millora continua y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a Sant Valentí, o l’Art d’estimar !

  1. Nuria Romero dijo:

    Est fora b l’ escrit. Ala, todos a trabajar pues, !!!! A QUERERNOS MAAAAAAAAAASSSSSSSSSSSSSSSSSSSS. Petons milllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll.[?]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s